بررسی ضریب مالتی پلایر در پردازنده (CPU)
CPU Multiplier
ضریب مالتی پلایر و وضعیت آن به طور مستقیم با توانایی اورکلاک در پردازنده های کامپیوتری ارتباط دارد، پردازنده های مختلف از نظر این ویژگی که تأثیر زیادی در کاربرد، قدرت پردازشی و علکرد آنها دارد، یکسان نیستند.
بررسی حالت ضریب مالتی پلایر و تاثیرات عدد آن بر قدرت پردازنده
Examining the mode of the Multiplier and the effects of its number on the power of the processor
مقایسه ی دو پردازنده برای بررسی ضریب مالتی پلایر
برای تفهیم بهتر این موضوع دو پردازنده مختلف را با یکدیگر مقایسه می کنیم:
core i7-4790
فرکانس مرجع: 3.6 / فرکانس توربو: 4.0
وضریب مالتی پلایر : بسته / فاقد قابلیت اورکلاک
core i7-4790k
فرکانس مرجع: 4.0 / فرکانس توربو: 4.4
ضریب مالتی پلایر : باز / دارای قابلیت اورکلاک
همان طور که در بررسی فرکانس توربو در پردازنده ها بررسی شد، عملکرد تغییر بازه ی فرکانس از فرکانس مرجع به فرکانس توربو بوست درپردازنده های اینتل به صورت پله های 100 مگاهرتزی و در پردازنده های AMD یا همان رایزن به صورت پله های 25 مگاهرتزی است.
(برای مشاهده ی کامل ویدئو آموزشی در این زمینه می توانید به پست فرکانس توربو در پردازنده مراجعه کنید)
در این مثال اگر قرار باشد فرکانس پردازنده core i7-4790 از صفر به 3.6 گیگاهرتز برسد، باید 36 پله ی 100 مگاهرتزی را طی کند، این روند برای رسیدن به فرکانس توربو بوس نیز به همین منوال است.
پس اگر گفته شد که ضریب مالتی پلایر در یک پردازنده ی خاص به طور مثال 36 است، این بدان معنی است که این پردازنده باید 36 پله ی افزایش فرکانس را طی نماید تا به حداکثر فرکانی مرجع خود برسد که در مورد پردازنده های اینتل هر پله 100 و در مورد پردازنده های AMD یا رایزن 25 مگاهرتزی هستند.
با وجود این که تغییر فرکانس مرجه به توربو بوست نیز پلکانی است اما اصطلاح ضریب مالتی پلایر فقط محدوده ی فرکانس مرجع را در بر می گیرد و شامل محدوده فرکانس توربو بوست نمی شود.
اهمیت وضعیت ضریب مالتی پلایر
پردازنده با ضریب مالتی پلایر بسته
اگر وضعیت ضریب مالتی پلایر در یک پردازنده بسته باشد، به این معنی است که نمی توان حداکثر فرکانس آن را از حالت فرکانس توربو بوست بالاتر برد.
این عملکرد به این صورت است که حتی در زمانی که سیستم کامپیوتر به پردازش های بسیار سنگین نیاز داشته باشد، حداکثر فرکانسی که می تواند از آن استفاده کند، فرکانس توربو خواهد بود نه بیشتر.
اورکلاک فرآیندی است که پردازنده می تواند با استفاده از آن در فرکانس بالاتر از فرکانس توربو خود فعالیت کند، این توانایی در پردزنده هایی که ضریب مالتی پلایر بسته دارند وجود ندارد.
پردازنده با ضریب مالتی پلایر باز
در صورتی که وضعیت ضریب مالتی پلایر در یک پردزنده باز باشد، آن پردازنده می تواند با افزایش تعداد پله های فرکانسی خود، بازه ی فرکانس کاری خود را از فرکانس توربو بوست نیز بالاتر ببرد.
فرآیند اورکلاک به طور معمولی بر روی هیچ پردازنده ای فعال نیست و باید با استفاده از نرم افزار ها و تغییراتی در تنظیمات پردازنده آن را فعال نمود، برخی از سری پردازنده های اینتل و AMD دارای این قابلت و برخی نیز فاقد آن هستند، برای تشخیص وجود یا عدم وجود این تکنولوژی باید به نوع و سری پردازنده ها دقت کنید.
با فعال سازی اورکلاک قدرت پردازشی پردازنده افزایش پیدا کرده و در نتیجه زمان مورد نیاز برای انجام فرآیند های پردازشی کاهش می یابد.
تأثیرات جانبی فرآیند اورکلاک
نتیجه ی نهایی از بررسی وضعیت مالتی پلایر در پردازنده این است که برای خرید پردازنده ای با داشتن قابلیت اورکلاک، حتماً به ضریب مالتی پلایر آن دقت کنید، نکته ی اساسی در زمینه ی اورکلاکینگ پردازنده این است که گرچه اورکلاک باعث افزایش قدرت پردازشی در CPU می شود اما این افزایش قدرت پردازنده استهلاک را نیز در پی دارد که می تواند باعث کاهش عمر مفید آن شود.
یکی از مهمترین دلایل کاهش طول عمر CPU در اثر استفاده از قابلیت اورکلاک، افزایش دما و افزایش مصرف انرژی در آن است، باید توجه داشت که در صورت استفاده از این قابلیت، حرارت تولیدی پردازنده باید به خوبی از سیستم کامپیوتری خارج گردد.