نسل های مختلف حافظه های RAM (بر حسب نوع DDR)

DDR RAM

نسل حافظه DDR در حافظه های رم تقریباً اساسی ترین ملاک در انتخاب یک ماژول رم مناسب برای سیستم کامپیوتر یا لپ تاپ است، نکته ی اساسی در این مبحث این است که ماژول حافظه ی رم با نسلی متفاوت با اسلات رم مادربرد، بر روی مادربرد نصب نمی شود، تاثیر تفاوت در نسل های DDR در سرعت عملکرد ماژول های رم آشکار است.

بررسی نسل های مختلف حافظه های رم بر اساس نسل DDR

مفهوم DDR در حافظه رم

کلمه ی DDR مختصر شده ی جمله ی double data rete به معنی نرخ داده دو برابر است به این معنی که در هر کلاک پالسی که حافظه ی رم در طول عملکرد خود انجام می دهد، به جای انتقال یک بسته ی داده یا همان یک بیت، در هر افت و خیر نموداری کلاک پالس دو بسته ی اطلاعاتی یعنی دو بیت داده در همان مدت زمان قبل منتقل می شود و این یعنی سرعت و حجم داده ی انتقال یافته ی بیشتر در یک واحد زمانی ثابت نسبت به سری قبلی حافظه های رم که از تکنولوژی SDR یعنی single data rate استفاده کرده و در هر کلاک پالس کاری فقط یک بیت داده را منتقل می کردند.

با استفاده از تکنولوژی DDR در حافظه های سرم، سرعت آنها تقریباً دو برابر شد البته نسل جدید رم هایی که در مراحل آزمایشگاهی هستند و در آینده به بازار عرشه می شوند، QDR یعنی quad date rate است که تونایی انتقال چهار بین داده در هر کلاک پالس کاری را دارند.

نسل حافظه ی DDR

نسل های مختلف DDR در حافظه های رم از نسل یک یعنی DDR شروع می شوند و تا DDR5 که پنجمین نسل این نوع حافظه ها هستند ادامه پیدا می کند.

تفاوت سرعت در نسل های مختلف DDR حافظه رم

الف) سرعت انتقال داده

بارزترین تفاوت در بین نسل های مختلف DDR حافظه های رم، تفاوت سرعت انتقال داده است، به طوری که هر چه نسل DDR در ماژول های حافظه رم بالاتر باشد سرعت عملکرد رم نیز بیشتر خواهد شد، به این معنی که با خرید یک کامپیوتر یا لپ تاپ که از نسل حافظه رم DDR 4 پشتیبانی می کند در مقایسه با سیستمی که از نسل حافظه رم DDR3 پشتیبانی می کند، می توان از سرعت بالاتری در حافظه ی رم و در نتیجه افزایش سرعت پردازشی کل سیستم بهره برد.

تفاوت سرعت در نسل های مختلف رم

ب) محدوده فرکانس عملکرد

فرکانس به طور کلی اصلی ترین عامل در مقایسه ی سرعت بین ماژول های حافظه رم و اغلب قطعات الکتورنیکی در سیستم کامپیوتر و لپ تاپ است.

در رابطه با محدوده ی فرکانس کاری ماژول حافظه های رم، همانند سایر ملاک های نشان دهنده ی سرعت حافظه ی رم، در اثر بالا رفتن نسل DDR تغییراتی ایجاد می شود که در نهایت باعث افزایش محدوده ی فرکانس کاری حافظه رم و بیشتر شدن سرعت آن می گردد.

محدوده فرکانس حافظه رم

ج) تغییرات عدد CL

در بررسی تغییرات عدد CL در اثر بالا رفتن نسل DDR در حافظه های رم مشاهده می شود که محدوده ی بزرگی عدد آن به مراتب افزایش می یابد اگر چه می دانیم که عدد CL با سرعت عملکرد حافظه رم رابطه ی معکوس دارد یعنی هر چه عدد CL بالاتر رود می تواند باعث کاهش سرعت عملکرد آن ماژول حافظه ی رم شود اما با وجود این که تعداد سیکل های اجرایی در رم هایی با نسل بالاتر بیشتر است، اما زمان انجام شدن این سیکل ها با بالاتر رفتن نسل DDR در حافظه رم کمتر خواهد شد.

سرعت حافظه رم

نتیجه گیری نهایی:

در ارتباط با تغییر عدد CL و سرعت عملکرد حافظه های رم با نسل های مختلف DDR این است که گرچه افزایش عدد CL می تواند باعث کاهش سرعت عملکرد در حالت عادی بین دو ماژول رم شود اما با توجه به تفاوت اساسی در بین نسل های مختلف حافظه DDR، این اتفاق به صورت عکس عمل خواهد کرد.

رابطه عدد CL و افزایش نسل DDR

تفاوت های فیزیکی در نسل های مختلف DDR حافظه رم

تفاوت هایی که نسل های مختلف حافظه های رم از سرعت گرفته تا ولتاژ کاری دارند نشأت گرفته از تفاوت های ساختاری و فیزیکی آنهاست، نکته ی اصلی در تفاوت بین نسل های مختلف DDR رم این است که امکان نصب یک ماژول رم از هر نسل بر روی مادربردی که از اسلات رم با نسل دیگر پشتیبانی می کند وجود ندارد، این تفاوت ها در اندازه ی ماژول های رم، تعداد پین و شکل ظاهری آنها به وضوح قابل مشاهده است.

تفاوت فیزیکی دیگر در نسل های مختلف حافظه های رم نحوه ی اتصال تراشه های حافظه به بدنه ی ماژول رم ات که در نسل های اولیه ی DDR رم های به صورت اتصال هایی پایه دار و بدون لحیم کاری بود که از نسل های بعد این روش با لحیم کاری جایگزین شد.

نصب رم DDR4 بر روی DDR3

تفاوت ولتاژ مصرفی در نسل های مختلف DDR حافظه رم

در اغلب مواقع با پیشرفت تکنولوژی ولتاژ الکتریکی و مصرف انرژی در هر نسل از قطعات کامپیوتری کاهش پیدا می کند، در رم های با افزایش نسل DDR، البته با توجه به انجام مقدار فعالیت یکسان و عدم وجود اختلاف زیاد قدرت پردازشی در دو ماژول مورد بررسی،عموماً مصرف انرژی آنها در قیاس با نسل قبل کاهش پیدا خواهد کرد.

رم DDR 4

تفاوت ظرفیت هر ماژول در نسل های مختلف DDR حافظه رم

به طور عمومی هر چه نسل DDR در حافظه رم ها بالاتر باشد، ماژول های نسل جدید تر توانایی پشتیبانی از ظرفیت حافظه بیشتری را خواهند داشت، در حافظه های رم امروزی علاوه بر سرعت بیشتر، شاهد افزایش چند ده برابری ظرفیت آنها در مقایسه با رم هایی از نسل های قدیمی تر DDR هستیم.

حافظه رم DDR5

مقالات مرتبط

ماژول رم

RAM

انتخاب بهترین رم برای هر نوع کاربری

حافظه رم

بررسی و معرفی برترین حافظه های رم برای استفاده در انواع کاربری های مختلف
مشاهده
ماژول رم

RAM

انتخاب بهترین رم برای هر نوع کاربری

حافظه رم

بررسی و معرفی برترین حافظه های رم برای استفاده در انواع کاربری های مختلف
مشاهده

حافظه رم

بررسی ماژول های حافظه رم مختلف از برند های متفاوت